srijeda, 8. svibnja 2013.

Modni Meksiko


Na svom nedavnom proputovanju Meksikom posjetila sam i njegov glavni grad, ogroman i živopisan Mexico City koji  već na prvi pogled,  iz aviona, svojom impozantnošću oduzima dah. 


Kao zaljubljenicu u modu, naravno da sam uz znamenitosti grada htjela upoznati i njegovu modnu scenu. Navečer smo se našli sa prijateljem iz Hrvatske, koji već 4 godine živi u Mexico Cityu i koji me na moje pitanje o modnoj sceni uputio na dio grada koji nosi naziv La Roma te na susjedni, La Condesa. 

Slijedeće jutro, naoružana njegovim naputcima krećem u istraživanje La Rome. Ovaj kvart dugogodišnje je utočište umjetnika, pisaca, filmaša i fotografa, a u novije vrijeme i modnih dizajnera. Ulice su obrubljene visokim stablima, a svako malo prekida ih trg s neizostavnom fontanom i štandovima  koji nude nude svježe sokove i voće te tacose s najrazličitijim punjenjima. U daljini vidim raznobojne šatore tradicionalne tržnice antikviteta, ali ovoga puta mene zanima nešto drugo. Želim obići trgovine Meksičkih dizajnera koji se trude transformirati grad iz modno nerelvantnog, u modnu zvijezdu latinske Amerike. 

Zahvaljujući ovim entuzijastima postaje sve lakše izbjeći američke i europske lance trgovina i uroniti u meksičke kreacije.

Prva trgovina u koju ulazim je Goodbye Folk. Riječ je o malom dućanu koji se specijalizirao za prekrajanje klasične i ekscentrične vintage odjeće. Interjer prati vintage priču pa su tako zidovi uz koje stoje štenderi sa odjećom obljepljeni starinskim tapetama, pod je drven, a modni dodaci svoje su mjesto našli na antiknim komadima namještaja.  Vlasnik Moises Tehuitzitl i njegove stilistice, Paulina Garcia i Melissa Pintos, osim što redizaniraju vintage odjeću, izrađuju i vlastitu odjeću i obuću.  Meni su odmah upale u oko delikatne čipkaste haljine te strukturirane suknje. Oduševile su me i muške i ženske cipele u raznim bojana izrađene od kvalitetne kože te ogroman izbor kožnih torbi. Inače, vintage odjeća koju tim iz ovog dućana prerađuje potječe iz razdoblja od 60ih do 80ih, a oni je osobno izabiru na ogromnim secondhand buvljacima diljem zemlje.  Mali minus ide cijeni koja je poprilično paprena i zbog koje na kraju iz Goodbye folka izlazim praznih ruku.  Slijedeće, krećem prema Clinici, mjestu na kojem možete naći meksičku couture odjeću i obuću. Trgovina je skrivena u prolazu smještenom iza trga La Roma pa tako u prvom pokušaju nalažanja prolazim tik pored nje. Kada sam je napokon pronašla u njoj zatječem suvlasnik Enriquea Gonzáleza koji mi kaže kako je Clinica stalno u potrazi za jedinstvenim talentom koji nitko drugi ne prodaje.U svojoj ponudi Clinica ima dizajnerska imena kao što su Julia Mayfair, Numero Cuatro, Te Amo i Denise Marchebout,  koje je Clinicin partner i suradnik. Ono što me posebno oduševilo u ovom dućanu je to što gotovo svaki komad odjeće postoji u samo jednom primjerku. Također, primjećujem kako i ovdje, kao i u Goodbye Folku, u trgovini rade sami vlasnici, vrlo druželjubivi i spremni na razgovor, unatoč činjenici da poprilično loše govore engleski zbog čega moj plan o inervjuu pada u vodu. 

Što sam dalje otkrila, čitajte u slijedećem postu. :)


Nema komentara:

Objavi komentar